Araceae.se

Blogga om blommor

Om Snake lily

Om Snake lily

Konjakknölkalla kallas denna blomma vanligtvis på svenska, den har dock det latinska namnet Amorphophallus Konjac. På engelska har den namn som ”Devil’s Tounge” samt ”Snake Lily”. Det är en växt inom Araceae-familjen, även kallade kallaväxter. Knölen är giftig i sitt ursprung men kan ätas efter bearbetning, till exempel kan den torkas innan den kokas. När plantan blommar har den en allt annat än trevlig lukt, vilket gör att du inte kommer vilja vistas i närheten av den när det sker. Det är dessutom omöjligt att avgöra när den kommer att blomma.

Information om Konjakknölkalla

Om Snake lilyKonjakknölkallan tillhör undergruppen knökkallor av familjen kallaväxter och just konjakknölkallan har sitt ursprung i Indien och Sri Lanka till en början. Nu har den dock spridit sig över större delen av Asiens tropiska delar. Det är inte en så vanlig växt på den här sidan av jordklotet och den kräver en hel del skötsel när den odlas i kruka. Det kan ta upp till tio år innan konjakknölkallan blommar och när den väl blommar blir den upp till 1,5 meter hög. Lukten när den blommar kan liknas vid skunk eller ruttet kött.

Användningsområde för Konjaksknölkalla

Knölen är giftig och det är inte så vanligt att den används här i Europa, i Asien har den dock flera användningsområden. Innan den kan förtäras måste den antingen kokas eller torkas helt för att bryta ned det giftiga ämnet som finns i den. Plantan används bland annat till diettillskott, gelé och mjöl. Mjölet används bland annat till att tillverka nudlar och framställs genom att mala den torkade knölen. Även mjölet används till att göra gelé och kan användas som substitut till gelatin för att göra mat tjockare.

Knölen innehåller både aminosyror och flera olika mineraler, samt att den är lätt för magen att smälta med sitt höga fiberinnehåll. Dessutom innehåll den i princip inga kalorier, fast den gör dig mätt längre. Växten sägs kunna vara bra för bland annat viktminskning. Det är en växt som ser annorlunda ut när den blommar och med en otrevlig lukt, men samtidigt har den en hel del fördelar så länge den används rätt. När den är rå är den dock giftig. Plantan har använts i över 1 500 år i Asien.