Araceae.se

Blogga om blommor

Om fredskalla

Om fredskalla

En fredskalla är en vacker blomma ur familjen kallaväxter (Araceae) som du kan ha som dekoration i ditt hem. Vi har tagit reda på mer om denna växt, så som ursprung och hur den bäst tas omhand. Till sitt ursprung är Fredskalla en sumpväxt med blad i tuvor. Blomma kan den göra hela året runt, men vanligtvis gör den det på våren och början av sommaren. Det är en vanlig krukväxt i Sverige som dessutom är lättskött, vilket gör att den passar även de utan gröna fingrar.

Information om Fredskallan

Om fredskalla

Fredskallan har sitt ursprung i Sydamerika och är en av över 2 000 olika typer bland kallaväxter. Blomman är mycket vacker med sina mörkgröna blad och sitt vita hölsterblad som kapslar in blomman som har formen av en kolv. Dessutom har den egenskaper som är bra för människan, till exempel är den en utmärkt luftrenare. Den absorberar ämnen som bensen och trikloretylen. Fredskallan är också en utmärkt luftfuktare då bladen levererar mycket vattenånga. Det är alltså en riktig hälsoväxt som både renar och återfuktar luften runt omkring sig.

Skötselguide

Fredskallan var från början en sumpväxt och därför gillar den vatten. Dock bör den inte hållas dyngsur bara för det, men jorden ska gärna alltid hållas fuktig. Om blomman är för torr kan du se det genom att den börjar hänga med bladen. Det är bra att duscha Fredskallan emellanåt för att ge den en bra luftfuktighet. Växten må vara lätt att sköta men den behöver ändå näring ibland. Från vår till höst kan du tillföra extra näring, gärna vanlig krukväxtnäring för gröna växter. Den ska planteras i vanlig näringsrik blomjord.

Fredskallan är som sagt en sumpväxt och gillar inte att stå i direkt solljus. Den trivs annars både i de mörkare delarna av hemmet samt i de ljusa delarna. Ju mer ljus desto mer växer den. Du ska inte placera den på en torr och dragig plats om du vill att den ska trivas. Med en eller flera Fredskallor blir det hem både fint dekorerat och hälsosamt. Det finns flera olika storlekar på växten och eftersom de trivs nästan överallt är möjligheterna i princip oändliga. En Fredskalla är ett bra val av krukväxt i hemmet.