Araceae.se

Blogga om blommor

Historia av araceae växter

Historia av araceae växter

Kallaväxter är en familj av växter med blommor som är samlade på täta kolvar. Själva kolven är sedan omringad utav ett enda stort blad. De kallas även för Aracare, som är dess vetenskapliga namn, och det finns över 3700 olika arter över hela världen. Dessa är sedan indelade i 107 separata släkten som skiljer dem åt. Flera kallväxter kan även användas som krukväxter och finns i många hem idag. De flesta av dem är väldigt vackra att titta på och används främst i dekorativa syften, både inomhus och utomhus.

Vart växter kallaväxter?

De flesta av dessa sorters blommor härstammar från de tropiska delarna av Amerika, närmare bestämt länder som Bolivia, Brasilien och Paraguay. De finns dock även i andra tropiska delar av världen, till exempel i Asien, Afrika och även i Europa. En del av denna växtfamilj är Kopparrankesläktet, ett växtsläkte som är känt för att vara en mycket viktig del av regnskogens ekosystem. Oavsett vilken art av denna växt du stöter på i världen kan du vara säker på att de bra för både djur och natur på många sätt.

När erkändes kallaväxter som en egen familj?

Historia av araceae växterDen allra tidigaste upptäckten av kallväxter gjordes av Theophrastus, en grekisk student vid en av Platos skolor. Han studerade växter och upptäckte flera sorters kallväxter som enligt hans observationer hade många likheter med varandra. Theophrastus skrev om dem i sin ”Enquiry into Plats” som publicerades någon gång mellan 350 f.Kr och 287 f.Kr. Kallväxten blev dock inte erkänd som ett eget släkte förrän på 1700-talet. Det största erkännandet för växten som sin egen familj gjordes 1858 av Willhelm Schott som skrev om den i sin bok ”Genera Arodearum”.

Moderna sätt att känna igen olika släkten av växter kommer från att ta och studera gensekvenser mellan de olika sorterna. Under en studie år 2009 dokumenterades likheterna och släktet erkändes ännu en gång. Det hamnade därmed på de officiella listorna över växtfamiljer. Andra studier har visat att det finns några blommor som inte tillhör kallaväxter. Ett exempel på det är Kalmussläktet som idag ingår i sin egen familj. Samtidigt troddes Andmatsväxterna vara sin egen sort och ingick i en familj som kallas Lemnaceae, men efter DNA-analyser visar de tillhöra kallväxterna.