Araceae.se

Blogga om blommor

Beskrivning av araceae

Beskrivning av araceae

Kallaväxter är fleråriga blomväxter med över hundra familjer och fler än tre tusen arter. Av dessa växer de flesta i Amerikas tropiska klimat, men även i Sverige finns kallaväxter i vilt tillstånd. Hittills finns arter tillhörande fem olika familjer i vårt land. Bladen kan skilja sig avsevärt mellan olika arter, men består vanligen av upp till sex svärdliknande kalkblad och ett större så kallat hölsterblad. Med sin färggranna blomkolv är växten oavsett art mycket tilltalande visuellt och är därför en populär krukväxt. Kallaväxter kan vara en- eller tvåköniga.

Kallaväxter i andra länder

Beskrivning av araceae

Det finns flera vilda växter som är tropiska nyttoväxter Latin- och Sydamerika så som monstera deliciosa, flamingoblomman och Araceae finns även i Asien och Europa. Den största vilda växtligheten av Araceae finns i just tropikerna och spelar stor roll i ekosystemen där. Monstera är en av de mest välkända och populära kallaväxter. Den trivs i varmt fuktigt klimat i det vilda men fungerar även som krukväxt. Filodendronsläktet är den näst största familjen i Araceae och har en livsviktig funktion för ekosystemet i regnskogen då växten kan binda bensen och formaldehyd.

Kallaväxter i Sverige

I Sverige finns många Araceare i blomsteraffärer som snittblommor och krukväxter. Det finns ett fåtal arter vilda i naturen men de absolut vanligaste är krukväxterna gullranka och monstera. I det vilda men även som odlade trädgårdsblommor kan arterna Missne, Munkhätta hittas. Det finns ett någorlunda användningsområde för en släkt, Cryptocoryne, nämligen i akvarie. Araceae används också som lockmedel då flera arter har en illaluktande doft. Denna doft drar till sig insekter och en grupp olika djur såsom vildsvin, björn och älg. Andra dofter som växten kan erhålla är morot och citron.

Kallaväxter är en växt som förekommer i olika delar av världen. Släkten har fördelen att den kan hantera både torka och ljus, dock inte solljus. De har olika användningsområden som nämnts ovan. Den kan användas för att dekorera balkongen eller trädgården. Oavsett syftet är den en mångfaldig växt. Upptäck släkten och ta en sväng förbi blomsterbutiken och välj bland de olika arterna för att pryda ditt hem. Letar du efter en art som ger ditt hem en härlig doft är det ett val med. Kanske en ljuvlig citrondoft.