Araceae.se

Blogga om blommor

Världens vackraste blommor

Världens vackraste blommor

Det finns otroligt många olika arter av fina och vackra blommor att välja mellan idag. De flesta har sina personliga favoriter – somliga gillar mer yviga och färgstarka blommor medan andra föredrar minimalistiska och avskalade varianter. Olika klimat runt om i världen erbjuder olika typer av växtlighet där ett flertal arter av blommor och andra växter frodas. Kanske är det detta som bidragit till det stora intresset för blommor och odling – det finns alltid mer att utforska och du blir aldrig helt fullärd. Nedan ska vi titta närmare på några av världens vackraste blommor.

Tulpanen – världens vackraste blomma?

Världens vackraste blommor

En mycket vacker blomma är tulpanen som ingår i familjen liljeväxter. Bladen är breda och blommorna sitter enstaka eller några stycken på samma stjälk. När det gäller vilda tulpaner finns det omkring hundra olika arter. Under åren har det även utvecklats mängder av olika hybrider och sorter. Tulpaner är lökväxter och har sextaliga blad. Rent geografiskt härstammar tulpanen från södra Europa, norra Afrika och vissa delar av Asien. Den första tulpanen tros ha kommit till Sverige i form av frön och lökar från Holland på 1600-talet. Tulpaner är lite gifta och bör inte ätas.

Fler exempel på de vackraste blommorna i världen

Världens vackraste blommor

Några andra vackra blommor är till exempel dahlia och lotus. Dahliasläktet ingår i familjen korgblommiga växter som är den talrikaste bland de nu levande blomväxterna. I dahliasläktet ingår ungefär 30 olika arter där de flesta kommer från Mexiko. Det finns även arter från det tropiska och subtropiska Amerika. När det gäller lotusblomman ingår den i släktet lotussväxter och är vidare en så kallad vattenlilja. Lotusblomman står för spirituell symbolik som till exempel fenomenet pånyttfödelse. Kanske är en anledning att lotusens frö har den längsta livslängden och motståndskraften.

En annan vacker blomma är näckrosen. Även denna ingår i släktet korgblommiga växter. Näckrosens blommor växer på vattenytan och rötterna finns i dybotten. Näckrosväxterna hittas i stillastående eller långsamt strömmande sötvatten. Det finns ungefär 60 stycken olika arter som delas in de två grupperna härdiga och tropiska. I svenska vatten hittas gul näckros, dvärgnäckros och vit näckros. Även näckrosen är mytomspunnen och har namngetts efter det övernaturliga väsendet Näcken. Näckrosen bär på symboliska värden i flera olika kulturer och är bland annat nationalblomma för både Bangladesh och Sri Lanka.