Araceae.se

Blogga om blommor

Matväxter

Matväxter

Kallaväxter, även kallade Araceae, är en växtfamilj som brukar användas i dekorativa syften eftersom de är vackra och väldigt bra för miljön. Men det finns även många av dem som är helt ätbara och även bra för hälsan. Flera av dem kan användas som vilken annan grönsak som helst och tillagas med vanliga måltider. Det är mest vanligt att det är folk i Amerika och Asien som använder dem eftersom det är där de ätbara sorterna växer. I många länder ses Kallväxter som en basingrediensens i många maträtter.

Undvik de gifta Kallaväxterna

Medan det är både gott och nyttigt att äta många Kallaväxter, finns det några inom släktet som är giftiga. Det är viktigt att inte tro att alla Kallaväxter är ätbara, utan vissa kan vara rent av dödliga. Växter som Alocasia, Dieffenbachia och Philodendron innehåller ett ämne som kan orsaka bland annat svullnader under huden och i halsen. Allt följs av en brännande känsla som håller i under två veckor efter att du ätit det. I värsta fall kan svullnaden bli mycket svår och dina luftrör täpps till.

Vilka ätbara Kallaväxter finns det?

Matväxter

En mycket känd ätlig Kallaväxt är något som kan kallas för ”The elephant foot yam” som växter i Sydamerika, men även i Asien. Det är en populär växt att använda som en grönsak i många rätter och den odlas för att säljas. Växten är mycket nyttig och används även som medicin i Indien. Taro är den utav alla Kallaväxter som tros var den första och även mest odlade växten inom släkten. Den finns i Asien, Afrika, Sydamerika och Oceanien. Den är speciell eftersom hela plantan kan användas och den ger därför mycket mat.

En växt som är känd under namnet ”Swiss cheese plant”, är en planta som uppkom i Mexico. Den kan misstas för släktingen Philodendron bipinnatifidum till utseendet, men den ger svullnader och irritation. ”Swiss cheese plant” är en planta som liknar en frukt vars lukt har jämförts med annans och bananer. Xanthosoma är en annan planta som framförallt hittas i Amerika. Den kan grillas, friteras eller användas i soppor och grytor. Men folk brukar föredra dess släkting Taro och den ses därför som den man tar om Taro inte finns tillgänglig.