Araceae.se

Blogga om blommor

Vad man ska veta om Araceae

Vad man ska veta om Araceae

Alla växter i hela världen kan delas in i släkten som sedan bryts ner i familjer. Växter i samma familj delar många likheter med varandra både gällande utseende och användningsområden. Idag kan vi dela in många av dem med hjälp av ett DNA-test för att bestämma till vilken släkt de tillhör. I ett släkte kan det finnas tusentals olika sorters arter och de kan växa överallt på jorden, även om de är väldigt nära släkt med varandra.

Kallaväxter är världskända

En av alla dessa familjer är Kallaväxter, där deras vetenskapliga namn är Araceae. Dessa växter är väldigt kända över hela världen eftersom de växer i alla exotiska klimat. Det gör att du kan hitta flera arter i Amerika, Asien, Afrika och Oceanien. De har många användningsområden vilket gör att de är blivit väldigt populära odlingsväxter på flera olika ställen i världen. Kallaväxter är en väldigt gammal familj som först dokumenterades redan år 350 f.Kr.

Vad man ska veta om Araceae

Både ätbara och giftiga – men definitivt intressanta

Kallaväxter kan användas till många saker. Många av dem är väldigt vackra att se på med sitt blad som omger en kolv som alla blommorna växer på. De är dessutom bra för miljön och är en viktig del av regnskogens flora. De används även som mat i många delar av världen och är en basingrediens i många måltider. Förutom att ätas har de även använts som medicin mot kolera i länder som bland annat Indien.

Av alla de 3700 arterna är det en handfull som går att äta, men även ett gäng som är giftiga. Därför är det viktigt att veta exakt vilken planta som du äter eftersom de giftiga kan göra att dina luftgångar sväller upp. Kallaväxter är en mycket stor och känd växtfamilj som du kan hitta som dekoration i någons hem, eller i grytan hos någon annan. Tack vare att släktet är stort finns det mycket intressant att lära dig om de individuella arterna.